Palettskolans matteprojekt

Välkomna att läsa om Palettens matematikprojekt som påbörjas ht 2010.

fredag 1 april 2011

Matteblogg

Jag var på något igår som hette Teachmeet Syd 2011. Det var en massa IKT-intresserade pedagoger som diskuterade och lyssnade på varandras tankar och idéer. Jättekul och intressant. Bl.a. var där en mattelärare från gymnasiet som driver en blogg om sin matematikundervisning. Han lägger ut genomgångar till sina elever, och tänk om fler gjorde så här, då hade vi kanske varit lite bättre på matte i det här landet.
Kolla tex denna genomgång:


Vill ni titta mer på Mattemagnus blogg, gör det här: http://mattemagnus.se/

torsdag 17 mars 2011

Life is life!

Life is life!
För en månad sedan presenterade jag ett mattetema som kommer att vara terminen ut. Det har slagit väldigt väl ut och är väldigt populärt. Inte en gång har vi slutat i tid, de vill helt enkelt inte sluta jobba!
Inledningsvis började jag med att spela upp Opus gamla låt: Life is life. De flesta undrade varför jag började med att spela en låt när vi skulle ha matte. Och så var intresset väckt.Vid första tillfället delade jag ut förnamn (tagit från scb.se och bland de 100 vanligaste mans och kvinnonamnen). De fick dra en lapp där det stod namn och civilstånd. Jag har tittat på scb och försökt få till en fördelning som det ser ut i verkligheten. De blev gifta, sambo, kombo, ensamstående och partners. Sedan fick var och en presentera sig. Ingen kunde hålla sig för skratt när en kille reser sig upp och säger: Kristina, ensamstående.
Redan första gången började det att knaka i fogarna. Ett par vill skiljas men har ännu inte fått göra det. Frågorna har varit många, hur skiljer man sig, vem får huset, hur gör vi med våra grejor?

Jag har också lekt storken och låtit dem dra lappar med antalet barn. Också här har jag tagit statistik från scb (förresten vilken guldgruva!). Eleverna har också varit där inne och letat i namnstatistiken.
Nästa vecka kommer jag att ge dem jobb. Gissa hur jag gjort? Jäpp, statistik över de vanligaste jobben tagit från scb!

Här följer första arbetstillfällets uppgifter. Men de är långt i från klara med dem!
Ni ska bilda familjer! Leta upp din familjemedlem (om du har någon).

Ni behöver en tärning 1-20 och en 1-9.

Nu ska ni ta reda på hur ni bor.
Udda tal på tärningen, villa.
Jämna tal, lägenhet.

Slå tärningen igen. Multiplicera talet med 10. ex 9 x 10= 90. Nu har ni fått reda på hur många kvadratmeter ert boende är.

Slå en 1-9 tärning och multiplicera med 10 000och ni har fått reda på hur mycket pengar ni har att inreda ert boende med. ex 2 x 10 000= 20 000.

Varsågoda att rita upp ert boende och skalenligt inreda det med möbler. Kök och badrum finns redan. Det ni behöver är möbler, lampor, mattor och kanske någon tavla eller gardiner.

Vill ni får ni gärna fixa kartonger och bygga upp ert boende. Har ni möbelkataloger får ni gärna ta med dem till skolan.

Några utav er har kanske inte så mycket pengar. Kolla på Blocket eller Tradera eller några liknade sidor på nätet.

Vem vet vad som händer i framtiden! Några kanske får barn, andra kanske skiljer sig. En del behöver kanske flytta till något mindre. Några får en stor skuld. Andra kanske vinner pengar. Vem vet!

Vill ni ha resten? Fråga mig så skickar jag över det!
Vill ni se hur det fungerar och följa arbetet? Titta då in på bloggen: http://framtidsungar.blogspot.com/
Där publicerar jag även andra saker som klass 6 jobbar med.
Vem är då jag förresten? Åsa Danmyr heter jag och min mailadress är asda43@utb.lund.se

onsdag 16 mars 2011

Studiedagen den 7 mars

Vi har kämpat vidare med decimaltalen och det visade sig att jag arbetat nästan likadant som de lärare från Lerbäckskolan som berättade om sitt arbete på studiedagen den 7 mars. De hade kommit på att det var smartare att använda positionsmaterialet i originalversion och själv montera på magnetremsor, då kunde de gula föras ihop och bli lika stor som den gröna. I det magnetiska material som vi köpt blir de gula när man puttar samman dem större än den gröna... Inte så pedagogiskt, men eleverna i 4:an verkar inte ha upptäckt problemet. Vi får kanske investera i lite magnettejp.

torsdag 13 januari 2011

Planeringsvåndor

Funderade inför terminsstarten hur jag skulle starta med decimaltal. Det slutade med att alla mina tankar hit och dit med egna idéer och metoder blev att följa Pixels lärarhandledning. Starten gick bra, vi har arbetat med tiondelar. I morgon ska vi börja med hundradelar, får se hur det går, tror att det kan bli knivigare.

tisdag 11 januari 2011

Jag pratade med ettorna idag om talet sex. Vi pratade om äggkartonger och jag frågade dem hur många ägg som brukar finnas i en kartong. Jag fick svar som 12, 6, 8 och 15. Sedan sa någon 11 och jag sa då att kartongen då nog skulle se rätt rolig ut och så ritade jag ägg två och två så vi såg att det ju blev ett ägg över. Jag sa då att ja eftersom 11 är ett udda tal så går ju inte det. (Eftersom jag ju tänkte att de skulle ligga parvis.) Som tur är har jag kloka barn så någon sa men 15 går ju! Så fick vi rita upp det och såg ju att det gick bra! Frågan är hur man går vidare. Detta är ju ett sätt att upptäcka primtal. Man kanske ska låta dem undersöka talen mellan 1och 20.